Mc-mässan 2012

Så har man varit på mc-mässa igen, den här gången i Göteborg. Alltid trevligare där än i Älvsjö tycker jag.

Jag var där på fredagen och det var rätt mycket folk på plats så visst finns intresset. Påtagligt många är i min ålder, dvs. riktiga gubbar, så det gäller nog för branschen att hitta något som lockar även de yngre. Elhojar är säkert något sådant.

Amerikanska Zero fanns på plats men tyvärr inte KTM:s elhoj Freeride. Däremot fanns 350 Freeride där och det verkar vara en kul sak med sin vikt under 100 kilo.

Annars är just vikten något man funderar en del över. Ja inte min egen då som verkar vara svår att påverka, utan den på de nya äventyrshojarna. Hondas nya Crosstourer t.ex. väger 285 kg med dubbelkopplingslåda. Säkert en fin hoj att köra långt med, men en äventyrshoj skall man ju våga ta utanför de större vägarna också. Nya Trumph 1200 Explorer väger 259 kg körklar och Yamahas stora Ténéré ligger i samma härad. Visst, all elektronik, kardaner, mm. väger en del, men över ett kvarts ton borde vara straffbart! Honda visade upp en ny serie hojar med en lätt tvåcylindrig 700-kubiksmotor som skall vara mycket bränslesnål. Varför inte sätta den i en lätt äventyrshoj med stor tank och riktiga hjul? Skulle säkert bli poppis hos alla globetrotters.

Det fanns naturligtvis gott om tillbehör och kläder att kolla på också. Touratech var förstås där och de hade en av mässans största montrar. När TT är lika stora som HD på en mc-mässa måste man säga att utvecklingen ändå går åt rätt håll…

Hos Touratech hittade jag några 2-liters bränsledunkar som passade perfekt i sidofickorna på min nyinköpta Giant Loop MoJave saddle bag. Köpte 2 stycken så nu kan jag enkelt ta med mig 4 liter extra bensin på Husan. Giant Loop fanns på plats med en mycket trevlig och pratglad säljare från USA. Hade jag inte redan haft en väska hade jag säkert köpt en på stört.

En annan trevlig herre träffade jag i MCHK:s monter. När han fick höra att jag hade en 570 tyckte han definitivt att jag skulle börja tävla på bana i Sounds of Singles. Motardhjul nästa kanske?

Förutom hojar, mc-delar och kläder finns en hel del krimskrams i vanlig ordning. Tyvärr också ett antal halvrasistiska T-shirts. Trist!

Vilken var bästa hojen på mässan? Ja, om inte ekonomin hade någon betydelse skulle nog en Ducati 1199 Paningale få plats i mitt garage bredvid 570:n och en Tiger 800. Marc Comas KTM 450 Rally skulle kanske inte få plats i garaget, men den tål nog att stå ute…

Snyggaste hojen då? The winner is: Yamaha 125-racern nedan. Funktionell design är snygg design.

 Snygg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *