Fjärde-advents-enduro

Inga dubbdäck behövdes idag den 20 december när jag åkte ut till endurobanan. Den här vintern liknar så här långt de flesta vintrar vi haft de senaste 30 åren. 8 plusgrader fyra dagar innan julafton och ingen kyla i sikte.

Det här är förstås inte normalt även om vi börjar bli vana.De flesta verkar idag förstå att en klimatförändring pågår. Visst finns det de som förnekar det eller påstår att den klimatförändring som sker är något ”naturligt” och inget som har med vår livsstil att göra. Majoriteten av oss förstår ändå vad som är på gång – vetenskapen är tydlig – men vi lever ändå våra liv som vanligt.

Jag lever också mitt liv som vanligt. Så, vad kan vi ”vanliga” göra som gynnar klimatet? Ja att konsumera mindre, flyga mindre (eller sluta flyga) och sluta köra fordon som drivs med fossila bränslen förstås. Det vet vi alla att vi borde göra.

Som enduroförare känns det då bra att köra eldrivet i skogen. Önskar att fler skulle göra det, men så länge ingen efterfrågan finns lär det dröja innan alternativen kommer.

KTM kom med sin Freeride e 2015 och inte så mycket har hänt sedan dess. Svenska Cake är ett intressant företag och de har en del nyheter på gång under 2021, men i övrigt ser det tunt ut. Både inom motocross, speedway och till viss del enduro borde elhojar vara stort redan idag om intresset fanns, men motorsporten känns ibland som konservatismens högborg tyvärr. T.o.m. ljudet används som ett försvar för att låta saker förbli som de är. ”Vem vill se racing när det inte låter?”

Tvärtom tror jag att det är avsaknaden av ljud och avgaser som kan bli motorsportens räddning. Tänk bara på hur svårt det är att få tillstånd för motorbanor idag. T.o.m. Hynboholm var det bråk om fast det ligger i en grusgrop i skogen…

Det var sådana här tankar som for genom huvudet när jag plaskade fram genom vattenpölarna på Björbybanan idag. Det var blött och lerigt och mörkt fast det var mitt på dagen. Längtar efter snö och is!

Jag tror vi måste ta till betydligt hårdare åtgärder för att vända det här. Förbjud försäljning av nya fossildrivna fordon inom ett par år – inte 2030. Förändra processer i industrin som bidrar till stora koldioxidutsläpp, t.ex. inom stålframställning, cementindustri och raffinaderier. Stoppa genast all ny prospektering av olja, kol och gas och sätt ett slutdatum för användning av dessa energikällor globalt.

Tror också att vi måste satsa på att återföra koldioxid från atmosfären och lagra den där den inte gör skada. Även om vi skulle sluta alla utsläpp inom bara några år har vi redan gjort alltför mycket skada.

Det här var en litet dyster betraktelse, men egentligen är jag optimist – teknikoptimist. Vi har redan mycket av den teknik som behövs för att vända det här. Solen vräker ner energi över jorden varje dygn, mer än vi någonsin kommer att behöva. Det handlar ”bara” om att fånga in den. Energilagring är nyckeln till att lösa det här och jag tror att lösningar kommer, men det är bråttom.

Greta Thunberg hade en intressant reflektion i sitt sommarprogram där hon jämförde världens reaktion på corona med hur vi reagerar på klimatförändringarna. När corona drabbar oss märker vi det direkt och då finns det plötsligt hur mycket pengar som helst för att rädda företag, betala för arbetslöshet och överskrida budgetar.

Man kanske ändå kan se med en viss optimism på politiken. Fler och fler förstår vad som är på gång och igår presenterade Joe Biden en plan för ”Clean Energy Revolution”. Om USA åter kommer med i racet kanske det kan hända saker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *