MC-MÄSSAN 2015

Provkörning är väl en grov överdrift – jag körde ett par varv runt några koner i en inomhushall på MC-mässan i Sthlm med KTM:s nya elhoj. Det går inte att dra några slutsatser av detta men den spann iaf loss litet på hallgolvet 🙂 Hojen har varken växelpedal, fotbroms eller koppling utan bakbromsen sitter där kopplingen brukar vara. Litet MTB-känsla alltså.

KTM Freeride E fanns förstås utställd på mässan också och jag pratade med en KTM-representant om den. Det är säkert en fin hoj för teknisk enduro och eftersom den inte hörs så skulle man ju kunna bygga banor inom tätbebyggt område för sådana här hojar, men batterikapaciteten måste nog bli bättre om den skall bli någon storsäljare för KTM. Visserligen skulle nog batteriet räcka för minst en timmes körning för mig, men viss räckviddsångest skulle nog uppstå längst ute på långa spåret på Björby. Om man vill ha ett extrabatteri liggande i bilen i depån så kan man ju köpa ett sådant, men det kostar uppåt 60 000 kr! (men man slipper ju byta olja och luftfilter…).

Jag tror att den här typen av hojar har framtiden för sig, men batteritekniken behöver ta ytterligare ett steg framåt innan de blir konkurrenskraftiga. Hojen har ju funnits i flera år, men krångel med batteriet verkar vara det som har försenat den.

Kollade också på CCM:s nya 450 Adventure. En äventyrshoj som är lätt i motsats till alla andra klumpar. Verkade välbyggd också och ägaren till utställningshojen (som var den första i Sverige) var entusiastisk. Den har motor från BMW/Husqvarnas nedlagda endurohojar, men den har trimmats ner för att förlänga serviceintervallerna. Den hade dock bara 1,2 liters oljevolym (lika som i min KTM 350), så om jag ägde en så skulle jag nog byta olja oftare är vid 800 mil.

I övrigt var det mesta sig likt på mässan förutom att Harley Davidson inte fanns representerat. En gång i tiden tog deras monter upp halva mässan, men i år fanns de alltså inte ens med. De kanske också skulle börja bygga adventurehojar?
Nu fanns dock både Victory och Indian på plats med stora montrar istället. Indian är faktiskt snygga!

CIMG1583

CIMG1590
CIMG1601

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *