Provkörning Yamaha XT1200ZE SUPER TÉNÉRÉ

För fyra år sedan provkörde jag SuperTénérén när den var helt ny på marknaden. Nu har det kommit en uppdaterad version med litet mer effekt, aktiv fjädring, ställbar ruta, mm. och Yamaha Center i Karlstad har ett demoex som jag passade på att testa.
Hojen har ett stort antal olika inställningar för traction control, motormappning och fjädring, men jag ändrade inget under den här korta provturen utan körde med fjädringen i ett ”standardläge” och jag vet faktiskt inte vilket effektläge jag hade, men hojen hade kraft så det räckte gott och väl.
Jag körde min egen gamla Varadero ut till provkörningen och klev direkt över från den till Yamahan. Hojarna är ganska lika i storlek, men Yamahan kändes litet mindre fast den egentligen är ganska mycket tyngre än Hondan och den lätta känslan förstärktes när man körde. Den är verkligen välbalanserad och känns väldigt lättkörd. Att motorn är en stor twin märks när man kör och faktum är att motorkaraktären är ganska lik Hondans.
Jag körde några mil på småvägar runt Karlstad och även en del grus. Testade både ABS och traction control i lösgruset och det går säkert att köra både fort och ganska säkert på grus med den här. Stående körning funkar bra och jag fick faktiskt litet ”Africa Twin-känsla” på grusvägen.
Det som jag klagade på vid förra provkörningen var framför allt turbulensen bakom rutan. Nu var detta mycket bättre och dessutom är rutan ställbar så det problemet verkar vara löst.
Blev litet sugen på Yamahan och den dagen det blir dags att köpa ny offroadare så kanske SuperTénérén är ett alternativ. Känner litet mer för den här än för BMW 1200 faktiskt. Vet inte varför, men kanske för att den ser ut som en ”vanlig” – om än litet förväxt – offroadhoj.
Nypriset är dock högt – 144 900 – mer än sju ggr så mycket som jag gav för Hondan, men då är det ju också en bättre och modernare hoj och kardan känns ju gôtt om man skall åka långt.

CIMG1515

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.